Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna
  FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
GAŚNIE SILNIK (Z750 S 2005)
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna -> Problemy techniczne - Z750/Z750 S/Z750R/Z800
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gucio




Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 23:16, 08 Cze 2014    Temat postu: GAŚNIE SILNIK (Z750 S 2005)
Witam Serdecznie

To może opisze problem.
Wszystko zaczęło się gdy przyszły gorące dni.
Po zatrzymaniu na światłach motocykl mi zgasł i nie chciał odpalić dodam ze był bardzo gorący silnik. Odczekałem chwile i motocykl odpalił.

Sytuacja sie powtórzyła podczas jazdy gdzie również silnik był bardzo gorący. Wówczas tez zauważyłem ze mignęła mi kontrolka FI. Odczekam chwile aby moto ostygł (ok 5 min) i odpali bez problemu.

Sytuacja się powtarza gdy silnik jest mocno nagrzany (np: jazda w korku)
Miga kontrolka Fi i gaśnie. Przez pewien czas nie mogę odpalić tak jak by cos musiało ostygnąć (czasem 1 min czasami 2 a nawet 10) a później pali.

To nie jest problem z płynem chłodniczym bo jest go odpowiednia ilość. Mam również czujnik temperatury płynu chłodniczego. Dodam tylko ze zostały wymienione świece oraz komputer nie pokazuje błedów
Nie wiem może cos z elektroniką?? paliwem ?? moze z podciśnieniem w baku?


Mial ktos taki problem..

Z góry bardzo dziękuje za pomoc
Sad Sad Sad Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flamaster
Znajomy



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 253
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 10:58, 09 Cze 2014    Temat postu:
na liczniku podawana jest temperatura, przy jakiejś konkretnej wartości Ci gaśnie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gucio




Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:45, 09 Cze 2014    Temat postu:
własnie nie mam wyświetlanej temperatury tylko kontrolkę.... dziwi mnie jeszcze fakt ze nie załącza się wiatrak podczas gaśnięcia silnika... wygląda na jakiś problem chyba z elektronika ... może jakieś pomysły ?? aa dziekuje ze odpowiedziałes pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flamaster
Znajomy



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 253
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:09, 09 Cze 2014    Temat postu:
Nie znam się ale mi wygląda na to ze nie załącza Ci się wentylator i silnik się przegrzewa i wyłącza, czekasz 2 min. a raz 10 zależy od pogody i temp.

Co można sprawdzić?

Czy wentylator jest sprawny,
Czy termostat jest ok,
Nie czyta Ci temp na zegarkach wiec szukałbym w serwisówce odp gdzie są czynniki


Ps jaka kontrolkę masz?


Ostatnio zmieniony przez flamaster dnia Pon 18:10, 09 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gucio




Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:28, 09 Cze 2014    Temat postu:
hmmm... jak normalnie zgaszę motocykl to wentylator się kreci..działa...a co do kontrolki to taka lampeczka dotycząca temperatury płynu chłodzącego.. jeszcze nigdy mi się nie zaświeciła Martwi mnie fakt ze raz mignie kontrolka "FI" motocykl gaśnie Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gucio




Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:17, 09 Cze 2014    Temat postu:
jeszcze sie zastanawiam czy ssanie nie daje w kość bo wtedy miałem włączone Sad.... dostaje zbyt bogatą mieszankę ale to muszę przetestować i co sie wali z wtryskiwaczami jak sie zagrzeje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihoo
Administrator



Dołączył: 08 Kwi 2010
Posty: 6179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 9:11, 10 Cze 2014    Temat postu:
gucio napisał:
jeszcze sie zastanawiam czy ssanie nie daje w kość bo wtedy miałem włączone Sad.... dostaje zbyt bogatą mieszankę ale to muszę przetestować i co sie wali z wtryskiwaczami jak sie zagrzeje



Kolego,sprostuję bo Zety (żaden Zet!) nie posiada ssania,więc wychylenie dźwigienki, to taki sam efekt jak byś trzymał lekko odkręcony gaz na pewnym poziomie obrotowym.

Napisz ile masz przebiegu,chociaż to zapewne niemiarodajne...,to może inaczej:kiedy zawory były robione?!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
avator
Administrator



Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 2196
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: slu
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:01, 10 Cze 2014    Temat postu:
gucio napisał:
jeszcze sie zastanawiam czy ssanie nie daje w kość bo wtedy miałem włączone

zet nie ma ssania , to jest dzwignia co lekko uchyla przepustnice, a ilość dawki dyktowana jest jest przez czujnik temp. powietrza i wody ale to są bardzo małe korekty, skoro wyświetla ci FI,sprawdź czujniki w szczególnośći czujnik od wody ( jest przy termostacie)
I zapraszam Cię do Powitalni
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hajen
Znajomy



Dołączył: 14 Maj 2012
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:27, 10 Cze 2014    Temat postu:
Mozliwe, ze na falszywy trop nas wrzucasz mowiac, ze silnik sie przegrzewa. Mi padla pompa paliwa, to tez mi motocykl gasl, ale tylko 2x i w dziwnych momentach, migala tez kontrolka FI. Potem znowu dalo rade jezdzic i znow zgasl, ale juz nie odpalil, migalo FI.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gucio




Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:55, 10 Cze 2014    Temat postu:
Aktualny przebieg to 32 tys a motocykl co rok serwisuje ... zawory były robione jak dobrze sprawdziłem po 24 tys. Jak sobie nie poradzę to do chłopaków na serwis muszę oddać Sad.

jak mogę sprawdzić ten czujnik wody ?? termostat czy tam jeszcze inne ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bartolm




Dołączył: 12 Maj 2013
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dębica
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:12, 10 Cze 2014    Temat postu:
sprawdz wentylator znajomemu wpadl kamyczek ktory go blokowal i przez to nie zalaczalo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gucio




Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:48, 10 Cze 2014    Temat postu:
sprawdziłem nic nie blokuje wentylatora... to wszystko dziwne Sad .... dziękuje za pomysły i liczę na jakieś kolejne bo moja Kawa "cierpi" a ja nie wiem co jej jest Sad....i podpowiedz jak mogę sprawdzić te czujniki i termostat ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dlugi_5
Świeżak



Dołączył: 21 Paź 2011
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 15:29, 11 Cze 2014    Temat postu:
Co do temperatury, to wersja S ma tylko diodę wskazująca na przegrzanie. To czy wiatrak się kręci sprawdź zwierając piny w czujniku co siedzi w chłodnicy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gucio




Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 19:16, 29 Cze 2014    Temat postu:
Problemu nie udało mi się domowymi sposobami rozwiązać wiec jutro moja "zetke" oddaje do serwisu Sad( ... napisze później co i jak
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gucio




Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 7:50, 02 Sie 2014    Temat postu:
obiecałem ze napisze co jest nie tak i serwis już wie... a tym samym ja Sad problem tkwi w immobilizerze z jakiś przyczyn fiksuje i odcina ... serwis mi zalecił wymianę całego immo.. koszt około 4 tys zł. czy może ktoś ma jakieś pomysły ? na przykład zdezaktywować immobilizer lub wymienić stacyjkę na bez immobilizera ? tak żeby było taniej... proszę o pomoc każdy pomysł sie liczy .. dziękuje
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna -> Problemy techniczne - Z750/Z750 S/Z750R/Z800 Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Boyz theme by Zarron Media 2003



Regulamin