Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna
  FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Kontrolka/czujnik luzu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna -> Problemy techniczne - Z750/Z750 S/Z750R/Z800
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RobgiE
Świeżak



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 144
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 8:49, 18 Cze 2014    Temat postu: Kontrolka/czujnik luzu
Witam
Miał ktoś taki problem w Z750s żeby instalacja była ok, czujnik luzu ok a nie działała kontrolka luzu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
avator
Administrator



Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 2196
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: slu
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 9:31, 18 Cze 2014    Temat postu: Re: Kontrolka/czujnik luzu
RobgiE napisał:
Witam
Miał ktoś taki problem w Z750s żeby instalacja była ok, czujnik luzu ok a nie działała kontrolka luzu?

Wiem ze zajmujesz się elektroniką i nie bede zadawał zbędnych pytań no może po za jednym : żarówka nie jest spalona ? zaglądałes do zegarów wire do żarówki jak przechodzi ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RobgiE
Świeżak



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 144
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 9:36, 18 Cze 2014    Temat postu:
Za krótko napisałem.
Więc nadal w skrócie to wygląda tak że jak odepnę kabel od czujnika luzu i dotknę do masy to świeci kontrolka. jak wykręciłem czujnik luzu i nim dotknąłem do masy to też świeci. tylko jak wkręcę w silnik to lipa. ]
Ogólnie do niedawna działało bez najmniejszego problemu, moto większość czasu stoi w garażu, chciałem w końcu trochę pojeździć i lipa. Tzn ze sprzęgłem odpalę ale nie w tym rzecz.
Co mogło się stać i jak to usunąć. z tego co rozumiem to w środku to tylko mechanika?
Aha jeszcze jedno powinien lać się olej po wykręceniu czujnika luzu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
danielo




Dołączył: 02 Cze 2014
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: GDANSK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:35, 18 Cze 2014    Temat postu:
Czujnik po prostu zwiera do masy, proste jak budowa cepa. Jeśli olej zastaje się do wnętrza czujnika, to może być przyczyna. Jeśli trzpień czujnika jest złamany, czy uszkodzony to też może być przyczyna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RobgiE
Świeżak



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 144
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:40, 18 Cze 2014    Temat postu:
No dla mnie też oczywiste i proste. I tak jak napisałem sprawdziłem czujnik, miernikiem i dotykając ta kulka na końcu do masy i wtedy Neutral świeci. Coś się stało że nie dotyka tej masy lub dotyka ale nie przewodzi. Stąd moje pytanie czy ktoś walczył z czymś takim oraz czy ten czujnik pływa w oleju?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
avator
Administrator



Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 2196
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: slu
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:02, 18 Cze 2014    Temat postu:
danielo napisał:
Czujnik po prostu zwiera do masy, proste jak budowa cepa. Jeśli olej zastaje się do wnętrza czujnika, to może być przyczyna. Jeśli trzpień czujnika jest złamany, czy uszkodzony to też może być przyczyna.


nie ma możliwości złamania , a tym bardziej uszkodzenia , jak byś wiedział jak jest osadzony, jak wykonany ale ...nie ważne
co do samego czujnika to tak sygnał luzu pobierany jest z pamietnika wybierania biegów , jak wiadomo pamiętnik to taki mały bębenek z powycinanymi ... nie chce mi się pisać , kto wie jak wygląda skrzynia biegów od środka to wie o co chodzi, i tak końcówka czujnika pracuje po obwodzie w/w pamietnika ale obwód jego jest pokryty materiałem izolacyjnym i tylko w położeniu "N" mozliwe jest zwarcie do masy ot takie małe na ok 3mm nacięcie a w zasadzie brak materiału izolacyjnego.
Dzięki za uwagę .
jak ktoś chce to zdjęcia mogę podesłać


a zapomniałem może właścicielowi się odkleiło i blokuje zwarcie do masy , tego nie sprawdzałem ale jest taka możliwość


Ostatnio zmieniony przez avator dnia Śro 17:03, 18 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RobgiE
Świeżak



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 144
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:16, 18 Cze 2014    Temat postu:
Właśnie miałem zapytać czy ma to możliwość odklejenia się . zobaczymy jak pojezdze trochę jeśli pokaże się luz na jakimś biegu to by potwierdziło wersje z odklejeniem. Nie uśmiecha mi się rozbieranie silnika żeby taką poważną usterkę usuwać, z drugiej strony drażni mnie to nieco.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RobgiE
Świeżak



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 144
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 8:26, 23 Cze 2014    Temat postu:
Dzisiaj trochę pojeździłem i chwilami miałem luz na wszystkich biegach. Wygląda na to że się to coś odkleiło Sad.
AVATOR jakbyś mógł podeślij te fotki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
avator
Administrator



Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 2196
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: slu
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 10:40, 23 Cze 2014    Temat postu:
RobgiE napisał:
Dzisiaj trochę pojeździłem i chwilami miałem luz na wszystkich biegach. Wygląda na to że się to coś odkleiło Sad.
AVATOR jakbyś mógł podeślij te fotki.

dziś nie dam rady , ale jutro wieczorem nie powinno być problemu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RobgiE
Świeżak



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 144
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 13:32, 23 Cze 2014    Temat postu:
Ok nei ma problemu, chce tylko potweirdzić sobie czy to może być to i czy jest możliwość naprawić to. Chociaż w sumie dla takiej usterki szkoda silnik rozbierac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
avator
Administrator



Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 2196
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: slu
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:49, 24 Cze 2014    Temat postu:
zgodnie z wytycznymi fotki do wglądu
ten materiał izolacyjny to taki jakby "natrysk" ale da sie go zdrapać ,
kliknij i masz pełny rozmiar .
Mama nadzieję że pomogłem
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RobgiE
Świeżak



Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 144
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 8:40, 25 Cze 2014    Temat postu:
Dzięki o to chodziło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna -> Problemy techniczne - Z750/Z750 S/Z750R/Z800 Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Boyz theme by Zarron Media 2003



Regulamin