Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
juby
Moderator
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 1023
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa / Skierniewice Płeć:
|
Wysłany: Śro 16:44, 06 Lip 2011 Temat postu: Kuchnia staropolska pomużcie troszkę :) |
|
|
A więc dość mocno nie na temat motocyklowy ale już brakuje mi pomysłów gdzie szukać odpowiedzi na moje pytanie.
Jak niektórzy juz wiedzą prowadzę restaurację, chcę wprowadzić do karty zakładkę z kuchnią staropolską około 6-7 potraw. trzy potrawy już mam, mianowicie: wątrubka z cebulką, żołądki w sosie śmietanowym, ziemniaki z skwarkami i żsiadłym mlekiem.
ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze można było by dodać??? i jak to przyżadzić?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
tomo
Stary wyga
Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 620
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 17:34, 06 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Pierogi ruskie muszą być !
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Śro 17:38, 06 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
dobra, nie błysnąłem
to chyba temat dla lubujących się w kulinariach
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RasAlGhul
Zetofil
Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 1437
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Banino Płeć:
|
Wysłany: Śro 17:44, 06 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
może golonka i gołąbki? jedno i drugie można przyrządzić przynajmniej na 10 sposobów.
z dzieciństwa pamiętam np. Bliny; właściwie jest to kuchnia kresowa z obszarów Polski, które teraz leżą na Białorusi i Litwie, ale na staropolską się nada i można to podawać z mięsem i sosami a nawet z twarogiem ze śmietaną i dżemem. Przepisów na to jest sporo ale ja znam najprostszy. Pół kilo mąki, serwatka, łyżeczka sody oczyszczonej, odstawić na godzinę, wlewać na patelnię jak ciasto naleśnikowe opiekać z 2 stron, powinno to mieć ok 6mm grubości... sie rozpędziłem trochę
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bikers
Aktywny
Dołączył: 07 Mar 2011
Posty: 460
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Śro 22:04, 06 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
juby mój kuzyn prowadzi restaurację i ma taką strzeche na której wiszą kiełbachy i szynki a na niej zawsze są jakieś staropolskie potrawy..Mówił że to był dobry chwyt bo ludzie lubią staropolską kuchnię..Niewiem jaką nazwę nosi ta potrawa ale smakowało nieziemsko, otóż był to udziec wieprzowy z przystawką w formie zasmażanej młodej kapusty . Dobrze że mi przypomniałeś bo muszę się do niego wybrać na ten udziec...Jak chcesz popytam go co ma jeszcze w menu ze staropolskich potraw, ale niewiem czy będzie chciał zdradzić..
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sirtroyan
Stary wyga
Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 702
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 100lica Płeć:
|
Wysłany: Śro 22:07, 06 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
ze staropolskich dań polecam Barszcz czerwony zabielany + talerzyk ziemniaków ze skwarkami z wędzonki na osobnym talerzu.
Serwują coś takiego w knajpie na Żelaznej w W-wie i jest boskie.
Tanie ale smaczne danie - i zajebiście sycące. Wrzucam sobie te ziemniaki do barszczu
Ostatnio zmieniony przez sirtroyan dnia Śro 22:08, 06 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RasAlGhul
Zetofil
Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 1437
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Banino Płeć:
|
Wysłany: Czw 4:51, 07 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
sirtriyan to kolejne danie z mojego dzieciństwa i nic bym za to nie zamienił!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
AdamFilip
Zetofil
Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 1324
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: WPU Płeć:
|
Wysłany: Czw 8:09, 07 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
RasAlGhul napisał: | sirtriyan to kolejne danie z mojego dzieciństwa i nic bym za to nie zamienił!!!! |
Moje też MISTRZOSTWO
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sirtroyan
Stary wyga
Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 702
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 100lica Płeć:
|
Wysłany: Czw 10:51, 07 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
będziecie w w-wie to zapraszam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mihoo
Administrator
Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 6235
Przeczytał: 93 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk Płeć:
|
Wysłany: Czw 11:20, 07 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
sirtroyan napisał: | będziecie w w-wie to zapraszam  |
Sorka za OT
ale pod którym numerem na Żelaznej?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sirtroyan
Stary wyga
Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 702
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 100lica Płeć:
|
Wysłany: Czw 14:21, 07 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Pod Czerwonym Wieprzem - skrzyżowanie z Chłodną.
cena wysoka bo ok 18 PLN ale warto
|
|
Powrót do góry |
|
 |
marekhans
Aktywny
Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 474
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: OKOLICE POZNANIA Płeć:
|
Wysłany: Pon 20:18, 11 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
RasAlGhul napisał: | może golonka i gołąbki? jedno i drugie można przyrządzić przynajmniej na 10 sposobów.
z dzieciństwa pamiętam np. Bliny; właściwie jest to kuchnia kresowa z obszarów Polski, które teraz leżą na Białorusi i Litwie, ale na staropolską się nada i można to podawać z mięsem i sosami a nawet z twarogiem ze śmietaną i dżemem. Przepisów na to jest sporo ale ja znam najprostszy. Pół kilo mąki, serwatka, łyżeczka sody oczyszczonej, odstawić na godzinę, wlewać na patelnię jak ciasto naleśnikowe opiekać z 2 stron, powinno to mieć ok 6mm grubości... sie rozpędziłem trochę |
No Panie, toz to poezja smaku! Wiem bo próbowałem nie raz No i na pewno się nada
|
|
Powrót do góry |
|
 |
13b
Stary wyga
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wolin Płeć:
|
Wysłany: Wto 17:54, 12 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
BIGOS! !
|
|
Powrót do góry |
|
 |
filipek
Stary wyga
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 928
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław Płeć:
|
Wysłany: Wto 21:13, 12 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy to danie jest staropolskie ale podobno wywodzi się z kujaw i wielkopolski
Kluski ziemniaczane (zacierki) z gotowaną kiszoną kapustą, polane tłuszczem ze skwarkami i do tego przysolony twaróg. Dla mnie BOMBA! Aż zgłodniałem od tego pisania bo takie to dobre
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mihoo
Administrator
Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 6235
Przeczytał: 93 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk Płeć:
|
Wysłany: Wto 21:55, 12 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
A może coś takiego,danie poznańskie:
Kluski na parze aka "pampuchy" (wyglądają jak blade/niewypieczone bułki)
-podawane na słodko ze zmiksowanymi/rozgniecionymi truskawkami ze śmietaną
-podawane na słono z pieczoną kaczką z ciemnym sosem
po prostu palce lizać
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|