Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna
  FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Kuchnia staropolska pomużcie troszkę :)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna -> Offtopic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
juby
Moderator



Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 1023
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa / Skierniewice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:44, 06 Lip 2011    Temat postu: Kuchnia staropolska pomużcie troszkę :)
A więc dość mocno nie na temat motocyklowy ale już brakuje mi pomysłów gdzie szukać odpowiedzi na moje pytanie.

Jak niektórzy juz wiedzą prowadzę restaurację, chcę wprowadzić do karty zakładkę z kuchnią staropolską około 6-7 potraw. trzy potrawy już mam, mianowicie: wątrubka z cebulką, żołądki w sosie śmietanowym, ziemniaki z skwarkami i żsiadłym mlekiem.

ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze można było by dodać??? i jak to przyżadzić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tomo
Stary wyga



Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 620
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:34, 06 Lip 2011    Temat postu:
Pierogi ruskie muszą być ! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Śro 17:38, 06 Lip 2011    Temat postu:
[link widoczny dla zalogowanych]

dobra, nie błysnąłem Very Happy
to chyba temat dla lubujących się w kulinariach
Powrót do góry
RasAlGhul
Zetofil



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 1437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Banino
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:44, 06 Lip 2011    Temat postu:
może golonka i gołąbki? jedno i drugie można przyrządzić przynajmniej na 10 sposobów.
z dzieciństwa pamiętam np. Bliny; właściwie jest to kuchnia kresowa z obszarów Polski, które teraz leżą na Białorusi i Litwie, ale na staropolską się nada i można to podawać z mięsem i sosami a nawet z twarogiem ze śmietaną i dżemem. Przepisów na to jest sporo ale ja znam najprostszy. Pół kilo mąki, serwatka, łyżeczka sody oczyszczonej, odstawić na godzinę, wlewać na patelnię jak ciasto naleśnikowe opiekać z 2 stron, powinno to mieć ok 6mm grubości... sie rozpędziłem trochę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bikers
Aktywny



Dołączył: 07 Mar 2011
Posty: 460
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:04, 06 Lip 2011    Temat postu:
juby mój kuzyn prowadzi restaurację i ma taką strzeche na której wiszą kiełbachy i szynki a na niej zawsze są jakieś staropolskie potrawy..Mówił że to był dobry chwyt bo ludzie lubią staropolską kuchnię..Niewiem jaką nazwę nosi ta potrawa ale smakowało nieziemsko, otóż był to udziec wieprzowy z przystawką w formie zasmażanej młodej kapusty Very Happy. Dobrze że mi przypomniałeś bo muszę się do niego wybrać na ten udziec...Jak chcesz popytam go co ma jeszcze w menu ze staropolskich potraw, ale niewiem czy będzie chciał zdradzić.. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sirtroyan
Stary wyga



Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 702
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 100lica
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:07, 06 Lip 2011    Temat postu:
ze staropolskich dań polecam Barszcz czerwony zabielany + talerzyk ziemniaków ze skwarkami z wędzonki na osobnym talerzu.

Serwują coś takiego w knajpie na Żelaznej w W-wie i jest boskie.

Tanie ale smaczne danie - i zajebiście sycące. Wrzucam sobie te ziemniaki do barszczu Smile


Ostatnio zmieniony przez sirtroyan dnia Śro 22:08, 06 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RasAlGhul
Zetofil



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 1437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Banino
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 4:51, 07 Lip 2011    Temat postu:
sirtriyan to kolejne danie z mojego dzieciństwa i nic bym za to nie zamienił!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AdamFilip
Zetofil



Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 1324
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: WPU
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 8:09, 07 Lip 2011    Temat postu:
RasAlGhul napisał:
sirtriyan to kolejne danie z mojego dzieciństwa i nic bym za to nie zamienił!!!!


Moje też Very Happy MISTRZOSTWO Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sirtroyan
Stary wyga



Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 702
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 100lica
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:51, 07 Lip 2011    Temat postu:
będziecie w w-wie to zapraszam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihoo
Administrator



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 6229
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 11:20, 07 Lip 2011    Temat postu:
sirtroyan napisał:
będziecie w w-wie to zapraszam Smile


Sorka za OT
ale pod którym numerem na Żelaznej? Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sirtroyan
Stary wyga



Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 702
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 100lica
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:21, 07 Lip 2011    Temat postu:
Pod Czerwonym Wieprzem - skrzyżowanie z Chłodną.

cena wysoka bo ok 18 PLN ale warto Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marekhans
Aktywny



Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 474
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: OKOLICE POZNANIA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:18, 11 Lip 2011    Temat postu:
RasAlGhul napisał:
może golonka i gołąbki? jedno i drugie można przyrządzić przynajmniej na 10 sposobów.
z dzieciństwa pamiętam np. Bliny; właściwie jest to kuchnia kresowa z obszarów Polski, które teraz leżą na Białorusi i Litwie, ale na staropolską się nada i można to podawać z mięsem i sosami a nawet z twarogiem ze śmietaną i dżemem. Przepisów na to jest sporo ale ja znam najprostszy. Pół kilo mąki, serwatka, łyżeczka sody oczyszczonej, odstawić na godzinę, wlewać na patelnię jak ciasto naleśnikowe opiekać z 2 stron, powinno to mieć ok 6mm grubości... sie rozpędziłem trochę

No Panie, toz to poezja smaku! Wiem bo próbowałem nie raz Smile No i na pewno się nada Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
13b
Stary wyga



Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wolin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 17:54, 12 Lip 2011    Temat postu:
BIGOS! ! Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
filipek
Stary wyga



Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 928
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:13, 12 Lip 2011    Temat postu:
Nie wiem czy to danie jest staropolskie ale podobno wywodzi się z kujaw i wielkopolski Razz
Kluski ziemniaczane (zacierki) z gotowaną kiszoną kapustą, polane tłuszczem ze skwarkami i do tego przysolony twaróg. Dla mnie BOMBA! Aż zgłodniałem od tego pisania bo takie to dobre Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihoo
Administrator



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 6229
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:55, 12 Lip 2011    Temat postu:
A może coś takiego,danie poznańskie:
Kluski na parze aka "pampuchy" (wyglądają jak blade/niewypieczone bułki)

-podawane na słodko ze zmiksowanymi/rozgniecionymi truskawkami ze śmietaną

-podawane na słono z pieczoną kaczką z ciemnym sosem

po prostu palce lizać Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna -> Offtopic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Boyz theme by Zarron Media 2003



Regulamin