Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna
  FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Łapanie shimmy przy większej prędkości

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna -> Problemy techniczne - Z1000/Z1000SX
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
iHawran




Dołączył: 14 Kwi 2015
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:30, 17 Lip 2015    Temat postu: Łapanie shimmy przy większej prędkości
Cześć,
mam dość dziwny, nietypowy problem. a mianowicie od soboty moja kawa z1000 z 2011 roku podczas jazdy z większą prędkośćią - powyżej 150km/h czasam jeszcze wyższej lapie shimme. w zasadzie za każdym razem. wygląda to tak, jakby od pędu wiatru coś było luźne i przednie koło powodowało ten rezonans. zauważyłem to po dwóch rzeczych, które zrobiłem w sobote:
wymieniłem kierownice na inna, akcesoryjną RIZOME
wymieniłem tylną oponę na torową, przednia zostałą normalna.

niestety żadna z tych dwóch zmian nie powinna mieć wpływy na takie zachowanie, zobaczyłem, ze może być lekko zużyte łożysko na główce ramy, pomyslałem, że ono może powodować jakiś luz i problem, neistety nic się nie zmieniło.... ktoś ma jakiś pomysł?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
michalkowal
Znajomy



Dołączył: 02 Cze 2014
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:45, 17 Lip 2015    Temat postu:
hey. znajomy w zeszla niedziele tez dostal shimmy przy predkosci 150km/h (sprzet to z750 rok 2011 kupiony od tecmaxa) szeroka kierownica, zawsze latalismy i nigdy nie bylo takich problemow a nie jeden raz predkosc byla znacznie wyzsza niz w tamten dzien, podczas jazdy na wprost jadac stala predkoscia 150km/h nagle dostal shimmy keirownica zaczela obijac sie o ograniczniki i szlif... cale sczescie ze nikogo nie bylo a moto polecialo w trawe i praktycznie niema zadnych uszkodzen, a dlaczego tak sie stalo??!!! dalej sie zastanawiamy i nikt nie moze nam powiedziec Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iHawran




Dołączył: 14 Kwi 2015
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 12:50, 17 Lip 2015    Temat postu:
Całe szczęście, ze koledze nic sie nie stało.....
u mmie nawet bardziej niz shimme wygląda to na utakie uczucie jak rozbepdziłbys sie do dużej prędkości na mega scentrowanym kole...czyli poprostu caly motor tanczy nie tylko kiera.... zauwazylem,ze problem chhyba bardziej sie pojawia przy jeździe z dużą prędkoscią (wtedy problem się pojawia) ale jak się oduści gaz, to już jest masakra...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pwL
Aktywny



Dołączył: 26 Lip 2014
Posty: 472
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zamość
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:03, 17 Lip 2015    Temat postu:
Asfalt równy ? Ja wczoraj przy ok 150 przy wyprzedzaniu też mi się złapało ale tam gdzie leciałem asfalt krzywy jak ... czułem się prawie jak na wyścigach TT gdzie im całe motki latają Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dawka
Bywalec



Dołączył: 21 Lip 2014
Posty: 241
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 16:15, 07 Sie 2015    Temat postu:
ja tam miałem w Xj-ocie, na jakiejs gumie metzlera okolo 150km/h nie moglem pusicc kiery bo od razu telepalo kiera wymienialem opone i lala. Moze masz dziwne zurzyta albo jakos zklockowales?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Perła
Stary wyga



Dołączył: 22 Sty 2014
Posty: 542
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CZE-WA - okolice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 16:34, 07 Sie 2015    Temat postu:
a Cięzarki w kierownicy jakie masz ? znam sytuacje gdzie w hornecie było identycznie, bo ciężarki w kierownicy były za lekkie i moto wpadało w shime przy większej prędkości
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iHawran




Dołączył: 14 Kwi 2015
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 9:31, 19 Sie 2015    Temat postu:
problem rozwiązany. nie uwierzycie, ale opona torowa była przyczyną takiego zachowania.... było to 190/60, wiec trochę wyzsza i bardzo miekka...
zamieniłem oponę, problem zniknął.Smile


Ostatnio zmieniony przez iHawran dnia Śro 9:33, 19 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mihoo
Administrator



Dołączył: 08 Kwi 2010
Posty: 6179
Przeczytał: 24 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 9:57, 19 Sie 2015    Temat postu:
Ciekawa sprawa tym bardziej,że torówkę miałeś z tyłu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Perła
Stary wyga



Dołączył: 22 Sty 2014
Posty: 542
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CZE-WA - okolice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:55, 19 Sie 2015    Temat postu:
mihoo napisał:
Ciekawa sprawa tym bardziej,że torówkę miałeś z tyłu.


No własnie... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.z1000.fora.pl Strona Główna -> Problemy techniczne - Z1000/Z1000SX Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Boyz theme by Zarron Media 2003



Regulamin